Welkom

Voorwaarden     Contact

Welkom Voor individuen Voor werkgevers Burnout en stress Workshops Werkwijze MdB coaching Klanten aan woord Publicaties Contact

Ouderwets Spelen is Behoud van Leven en WerkZe zat tegenover me. Nog nagenietend van een bruiloft in Duitsland van twee mensen, zonder familie. Gevlucht. Net als zij, tien jaar geleden. Na jaren van onzekerheid weet ze dat ze mag blijven. Dat haar drie kinderen hier een toekomst mogen opbouwen. Apetrots is ze op hun schoolsucces. Terecht. Voor haarzelf is het leven niet makkelijk. Verstoken van familie. Man zonder baan. Op haar eigen niveau werken zit er niet in. Er ligt een hoop op haar schouders. Te midden van dit alles ziet ze ook lichtpuntjes. De gemeente ondersteunt haar sinds kort bij het opzetten van haar eigen cateringbedrijf. Eindelijk iets dat mee zit. Glimmend kan ze vertellen hoe gasten hebben genoten van haar 3-gangen diner. Van de bruiloft heeft zíj genoten. Ze heeft zoveel en lang gedanst dat haar kinderen zeiden: “Mama is gek geworden”. Ze glundert van oor tot oor en zegt: “Ik had nu de kans om een bruiloft mee te maken. Dus ik besloot om er dan ook volop van te genieten”.


Voor mij zat een mooie vrouw, die even haar zorgen en spanning had kunnen loslaten en echt opgeladen was teruggekomen van een feestelijk weekend. Ze had zichzelf permissie gegeven om tijdens de bruiloft te mogen spelen. Geen prestaties, geen zorgen, geen verantwoordelijkheid, maar even gewoon lekker dansen en genieten. Ik moest denken aan het hoofdstuk “De les van Spelen”, uit het boek Levenslessen van Elisabeth Kubler Ross, waarin zij zo mooi aangeeft dat ruimte maken voor spelen essentieel is om terug te kunnen kijken op een vervuld leven.


Dat is ook de reden dat wij, de coaches binnen de Stichting Burnout & Stress, tijd nemen om met de cliënt te onderzoeken, wat op de moeten- en willen-lijst staat. En hoe het met de balans daartussen is. In werk moet veel. Privé gooien we er nog het nodige bovenop. Scherp kijkend naar de lijsten, blijken we vaak van het ene moeten naar het andere te rennen. We maken weinig tijd om gewoon te ontspannen, zonder dat er iets moet. Dat geeft spanning en stress. Juist de ontspannen momenten geeft speel-energie. Er ontstaat flow. Flow is niet voorbehouden aan vrije tijd. Flow beschrijft simpelweg de situatie waarin iemand geboeid met iets bezig is en daar helemaal in opgaat. Gevoelens, verlangens en gedachten kloppen met elkaar. Op zo’n moment wordt gebruik gemaakt van de eigen energiestroom. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op deze momenten het gelukkigst zijn. In een dergelijke situatie zijn wat er van ons verwacht wordt (of wat wij van onszelf verwachten) en onze capaciteiten, kwaliteiten en middelen in balans. Actief met de cliënt invulling geven aan deze balans is waar onze specialiteit ligt. Wij noemen dat balanceren en balans-eren.


Dat spelen niet alleen jezelf maar ook anderen energie geeft, merkte ik vorig jaar. Druk, druk, druk had ik mezelf permissie gegeven met mijn skates een tocht te maken. Ik ging in cadans. Voelde de wind langs m’n oren, het zonnetje op mijn gezicht. Plotseling fietste er iemand naast me, die zei: “Ik moet u gewoon even zeggen, dat het prachtig is om naar u te kijken. Het lijkt wel of u zweeft. Ik ben er helemaal van aan het genieten”.

Spelen is van levensbelang. Het straalt af, niet alleen op uzelf, maar ook op uw omgeving. Werk én privé worden er lichter van.


Namens Stichting Burnout & Stress, Miriam de Bont, MdB coaching

Column


Miriam de Bont

MdBcoaching


namens Stichting Burnout & Stress

Je openstellen voor mogelijkheden, brengt hoop en hoop creëert kracht en geduld om te realiseren.


Vrij naar Marcel Derkse